Start internetconsultatie over wijziging Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH)

Vandaag start de internetconsultatie over de voorgestelde wijziging van de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH). Doel van de wijziging is de regeling aantrekkelijker en passender te maken voor private verhuurders.

In de gewijzigde SVOH zijn verbetervoorstellen van verhuurders, marktpartijen en  belangenorganisaties verwerkt. Tijdens de internetconsultatie kan iedereen op de voorgestelde wijzigingen reageren. Dat kan tot en met 23 augustus 2024. Daarna wordt een definitieve regeling opgesteld. De planning is om de definitieve regeling in januari 2025 open te stellen.

Aanvraagprocedure vereenvoudigd en maximumbedragen verhoogd

De wijziging van de SVOH bestaat onder meer uit de volgende aanpassingen:

  • De subsidie voor een warmtepomp of zonneboiler uit de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) wordt ondergebracht bij de SVOH. Daarmee wordt het nu eenvoudiger om via de SVOH subsidie aan te vragen voor meer verduurzamingsmaatregelen. Hierdoor komt de aanvrager sneller aan twee maatregelen en daarmee aan een hoger subsidiebedrag.
  • Het maximumbedrag voor een aanvraag wordt verhoogd van € 6.000,- naar € 10.000,- per huurwoning. Verhuurders kunnen zelfs € 15.000,- per huurwoning aanvragen als ze ook een warmtepomp of zonneboiler willen installeren. Dit biedt extra ondersteuning aan verhuurders van oudere woningen en verhuurders van monumentale huurwoningen. Zij betalen meestal meer om hun huurwoning(en) te verduurzamen.
  • Er komen nog andere verbeteringen voor verhuurders van monumentale huurwoningen. Zo wordt subsidie voor een Duurzaam Monumentenadvies (Dumo) als energieadvies geïntroduceerd. Ook komen kleine monumentale (hofjes-)huurwoningen sneller in aanmerking voor subsidie.
  • Verhuurders van alle woningen in een gebouw kunnen één aanvraag indienen voor het hele gebouw. Voorheen moesten zij dat voor elke woning apart doen.
  • Tot slot wordt de regeling verlengd: van 31 december 2025 naar 31 december 2029.

Lees alle aanpassingen in de internetconsultatie.

Over de SVOH

Het doel van de SVOH is om in bestaande huurwoningen van private verhuurders energiebesparing te stimuleren. De regeling ondersteunt private verhuurders bij het verduurzamen van hun woningen en zorgt daarmee voor een lagere energierekening voor de huurders. Lees meer over de regeling op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).