In Nederland zijn 1,4 miljoen woningen onderdeel van een Vereniging van Eigenaren (VvE). De verduurzaming van deze VvE-gebouwen loopt achter vergeleken met woningen van particulieren en coöperaties. Gemeenten kunnen een belangrijke rol spelen bij het verduurzamen van VvE’s.
Een VvE behartigt de gemeenschappelijke belangen van de appartementseigenaren. Ook regelt een VvE het beheer, onderhoud en de verduurzaming van gemeenschappelijke ruimtes. Het is begrijpelijk dat de verduurzaming van VvE-gebouwen nog achterloopt op de verduurzaming van andere woningen. Eigenaren van appartementen moeten namelijk gezamenlijke besluiten nemen over onderhoud en verduurzaming. En het individuele belang van een appartementseigenaar kan soms het gezamenlijk belang van verduurzaming in de weg staan.
Op deze pagina is informatie te vinden over:
- De VvE-versnellingsagenda Verduurzaming. Om verduurzaming van VvE’s te stimuleren heeft het ministerie van BZK deze agenda opgesteld. Hier staan (financiële) maatregelen in die het makkelijker, sneller en voor meer bewoners toegankelijk maken om te verduurzamen.
- De besluitvorming per type VvE. Sommige VvE's bestaan alleen uit gebouwen met woonfuncties, andere uit een mix van woon- en utiliteitsfuncties en sommige uit alleen utiliteitsfuncties. Hierdoor is de besluitvorming per VvE anders geregeld, wat invloed heeft op hoe snel een VvE kan verduurzamen.