In de VvE-versnellingsagenda Verduurzaming staan verschillende maatregelen die verduurzaming makkelijker maken. Op dit moment gelden voor VvE’s vaak nog extra eisen, zoals een opkomsteis en een verhoogde meerderheid. Die maken het moeilijk om (duurzame) besluiten te nemen.
Wat doet het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) om verduurzaming van VvE’s te stimuleren?
Om verduurzaming van VvE’s te versnellen zet het ministerie van BZK met de Versnellingsagenda in op verschillende maatregelen.
Door de besluitvormingsregels te versimpelen kan een VvE gemakkelijker duurzaamheidsmaatregelen nemen. Zo wordt vanaf medio 2026 een wetswijziging in het burgerlijk wetboek voor VvE’s verwacht. Deze wetswijziging houdt in dat een meerderheid van 50% +1 van de stemmen voldoende is voor het nemen van een besluit over verduurzamingsmaatregelen. In diezelfde wetgeving wordt vastgelegd dat er voor een besluit over verduurzaming geen opkomsteis (quorum) meer is vereist. VvE’s hanteren nu vaak deze opkomsteis en een verhoogde meerderheid van 2/3 of 3/4 van de stemmen.
Zelfs voor actieve, professioneel geleide VvE’s, en dat zijn lang niet alle VvE’s, is het verduurzamen van het gebouw geen gemakkelijke klus. Daarom biedt de overheid ondersteuning met verbeterde informatievoorziening en het ontzorgen van VvE’s. In de toolkit op deze website is bijvoorbeeld informatie te vinden over subsidies die beschikbaar zijn.
Procesbegeleiders kunnen VvE’s helpen bij het maken en uitvoeren van een goed verduurzamingsplan. Hiervoor kan subsidie aangevraagd worden. Uit eerdere projecten blijkt dat dit voor positieve resultaten zorgt. Daarbij wordt in 2024 een opleiding voor procesbegeleiders ontwikkeld. Gemeenten kunnen deze opleiding onder de aandacht brengen bij bedrijven die met VvE’s werken, zoals maatwerkadviseurs, energiefixteams en zzp’ers, om verduurzaming te stimuleren.
Gemeenten kunnen eind 2024 ook hulp krijgen van een landelijk loket voor het opzetten van een VvE-loket op lokaal of regionaal niveau. Zo hoeven gemeenten het wiel niet steeds opnieuw uit te vinden en kunnen zij kennis delen. Dit landelijke loket gaat VvE’s en appartementseigenaren ook helpen met de eerste verduurzamingsstappen als er in hun regio of gemeente geen VvE-loket is.
Bekijk voor alle praktische informatie over subsidies en leningen de toolkit VvE's.
Als gemeente VvE’s helpen met verduurzaming
Als een gemeente in een wijk aan de slag gaat om woningen van het aardgas te krijgen, is het belangrijk om VvE’s hier vroegtijdig bij te betrekken. Want een actieve VvE heeft minimaal 3 jaar nodig om van besluitvorming tot uitvoering te komen. Daarnaast loopt de doorlooptijd op naarmate de complexiteit en het aantal maatregelen toenemen. Voor een ‘slapende’ VvE kan de doorlooptijd bijvoorbeeld zeven tot tien jaar in beslag nemen.
Als gemeente is het daarom verstandig om tijdig in kaart te brengen welke VvE’s er in een wijk aanwezig zijn en of deze actief zijn of niet. Gaat een wijk over tien jaar van het aardgas af? Dan is het verstandig om VvE's nu al actief te benaderen. Gemeenten kunnen voor tips de toolkit VvE's bekijken.