Rekenmodel flexwonen

Er is een grote behoefte aan nieuwe woningen. Daarom is de interesse in flexibele, verplaatsbare woningen sterk toegenomen. De businesscase van projecten met verplaatsbare woningen ziet er anders uit dan die van reguliere nieuwbouwprojecten. Daarom zijn er twee rekenmodellen ontwikkeld. De een geeft inzicht in de financiële effecten van de verschillende exploitatietermijnen van flexwoningen. De ander in de maatschappelijke opbrengsten van flexwoningprojecten.

De businesscase van projecten met verplaatsbare woningen is anders dan bij reguliere woningbouw, omdat de woningen op tijdelijke locaties staan. Vooral de tweede exploitatietermijn en latere exploitatietermijnen zijn onzeker en variabel. Daarnaast kunnen er ook maatschappelijke voordelen meewegen bij de keuze om een tijdelijk woningbouwproject te realiseren. Bij gemeenten, woningcorporaties en andere beleggers speelt de vraag hoe deze businesscase uitpakt. Daarom zijn er een gestandaardiseerd rekenmodel en een maatschappelijke kosten-batenanalyse ontwikkeld.

Gestandaardiseerd rekenmodel

Het gestandaardiseerd rekenmodel geeft alle betrokken partijen inzicht in de financiële effecten van de exploitatie van verplaatsbare woningen. Het model toont verschillende scenario’s en stelt de gebruiker in staat om die scenario’s naast elkaar te zetten en te vergelijken. Hiermee wordt snel inzichtelijk wat de impact van 15 of 20 jaar exploiteren is en wat de impact van een tweede exploitatietermijn kan zijn. 

Voor gemeenten en woningcorporaties is het rekenmodel een goed hulpmiddel om de discussies over vervolglocaties te ondersteunen. Het model maakt de impact van verschillende (her)plaatsingsscenario’s inzichtelijk. Woningcorporaties, beleggers, gemeenten en andere partijen kunnen het model daarnaast ook gebruiken om bijvoorbeeld een businesscase op te stellen.

Valt de businesscase negatief uit? Neem dan contact op met het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) via ondersteuningwoningbouw@minbzk.nl. Zij kunnen mogelijk helpen om de businesscase te verbeteren met de verschillende maatregelen en regelingen voor flexwoningen.

Maatschappelijke kosten-batenanalyse

De maatschappelijke kosten-batenanalyse geeft inzicht in de maatschappelijke opbrengsten van een flexwoningproject. Flexwoningen leveren niet alleen inkomsten uit verhuur op. Ze hebben ook een maatschappelijke waarde. Bijvoorbeeld wanneer mensen uit een woonzorglocatie doorstromen naar een flexwoning en daar zelfstandig (begeleid) kunnen wonen in een eigen huis. De analyse geeft hier inzicht in op basis van de onrendabele top van het project. En op basis van gegevens over welke personen doorstromen naar een flexwoning vanuit een publiek gefinancierde woonvorm.

Vragen?

Heb je een vraag over een van de twee rekenmodellen? Neem contact op met het ministerie van VRO door een e-mail te sturen naar ondersteuningwoningbouw@minbzk.nl