Het woningwaarderingsstelsel (WWS) schrijft maximale huurprijzen voor op basis van punten voor de kwaliteit van de woning. Bijvoorbeeld voor oppervlakte, energielabel en WOZ-waarde. In het WWS dat vóór 1 juli 2024 gold was de maximale huurprijs afdwingbaar. Dat betekent dat huurders zelf naar de Huurcommissie of rechter moesten stappen om een lagere huurprijs te krijgen als een woning te duur werd verhuurd.
In de praktijk haalden huurders niet altijd hun recht, bijvoorbeeld vanwege onvoldoende doenvermogen of uit vrees om de woonruimte te verliezen. Ook speelde mee dat huurders met een woning met een huurprijs boven de liberalisatiegrens (circa 880 euro) binnen zes maanden na aanvang van het contract naar de Huurcommissie moesten stappen om de aanvangshuurprijs te laten toetsen.
Sinds de Wet betaalbare huur op 1 juli 2024 is ingegaan is het WWS dwingend. Het dwingend maken van het WWS betekent dat verhuurders verplicht zijn zich te houden aan de maximale huurprijzen die past bij de kwaliteit van de woning.
Lees hieronder meer over het dwingend maken van het WWS.
Het dwingend maken van het WWS moet op termijn leiden tot een huurverlaging bij circa 163.000 woningen met een gemiddeld bedrag van 145 euro per maand per woning. Om ervoor te zorgen dat huurders, verhuurders en handhavers tot dezelfde puntentelling komen, is het WWS geobjectiveerd en vereenvoudigd.
Gemeenten hebben de bevoegdheid om toezicht te houden. Vanaf 1 januari 2025 hebben zij ook de bevoegdheid om tot handhaving over te gaan. Gemeenten kunnen zelf bepalen hoe zij handhaven en mogen daarbij gebruik maken van waarschuwingen en boetes. Huurders worden zo beter beschermd en betalen een huurprijs die past bij de kwaliteit van de woonruimte volgens het WWS.
Daarnaast is de positie van huurders verder versterkt. Huurders kunnen gemakkelijker terecht bij de Huurcommissie, omdat zij los van afspraken over de huurprijs altijd een lagere huurprijs kunnen afdwingen. Óók na 6 maanden na ingang van het huurcontract. Een lagere huurprijs afdwingen kan als de woning een kwaliteit (een aantal punten) heeft die bij lage- of middensegment (het gereguleerde segment) hoort. Bekijk op ismijnhuurteduur.nl op welke specifieke situaties dit van toepassing is.
Alle verhuurders zijn vanaf 1 januari 2025 verplicht om een puntentelling van de huurwoning op te nemen. Dit kan in de bijlage van het huurcontract. Dit geldt voor alle huurcontracten die na ingang van de wet worden afgesloten. Dit vergroot de transparantie over redelijke huurprijzen vergroten en professionaliseert de huursector. Huurders hebben hierdoor een betere informatiepositie.