Het doel van het Nationaal Isolatieprogramma (NIP) is het isoleren van 2,5 miljoen woningen tot en met het jaar 2030. De nadruk ligt hierbij op het verduurzamen van de 1,5 miljoen slechtst geïsoleerde woningen. Zo helpt het NIP bewoners om energiebesparende maatregelen te nemen, waardoor de energierekening en de kans op energiearmoede daalt.
Op deze pagina staat praktische informatie over het Nationaal Isolatieprogramma. Hier vind je achtergrondinformatie, infographics, handige links en praktijkverhalen. Met deze toolkit ondersteunt het ministerie gemeenten bij het uitvoeren van de maatregelen.
De site wordt steeds aangepast aan de nieuwe regelingen. Kom dus regelmatig terug zodat je niets mist.
Actielijnen kort samengevat
Hier vindt u een korte samenvatting van de vier actielijnen die samen het Nationaal Isolatieprogramma vormen.
Met de lokale aanpak worden gemeenten aangemoedigd om het isoleren van koopwoningen te stimuleren. Gemeenten krijgen hiervoor in drie tranches (2023, 2024 en 2025) middelen uit de specifieke uitkering (SPUK) Lokale Aanpak Isolatie om in totaal 750.000 woningen met de slechtste energielabels (labels D, E, F en G) te isoleren. Als ondersteuning bij het ontwerpen en uitvoeren van een eigen isolatieaanpak bestaat er de Toolkit Lokale Aanpak Isolatie waarin verdiepende informatie en materialen beschikbaar zijn.
Het doel van deze actielijn is het vergaand isoleren van een miljoen huurwoningen richting de isolatiestandaard, zowel voor 675.000 woningen in het sociale- als 325.000 woningen in het particuliere segment. Aan de hand van de Nationale Prestatieafspraken zetten corporaties zich ervoor in dat energielabels E, F en G bij woningen die zij verhuren eind 2028 nagenoeg niet meer voorkomen. Kleine particuliere verhuurders worden hierin ondersteund door de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH). Met normering zal nog worden geborgd dat alle slecht geïsoleerde huurwoningen in 2029 zijn verbeterd.
Voor de particuliere huizenbezitter zijn er aantrekkelijke, laagdrempelige, breed toegankelijke subsidies en financiering voor isolatie en verduurzaming. Dat zijn de ISDE, SVVE en het Nationaal Warmtefonds. Dit versnelt de isolatie van ongeveer 750.000 koopwoningen op eigen initiatief (en via collectieve inkoopinitiatieven). Communicatiecampagnes, het landelijke platform www.verbeterjehuis.nl en energieloketten stimuleren en ondersteunen woningeigenaren om te isoleren.
Als huishoudens, overheden en het bedrijfsleven allemaal meedoen, kun je met snelle acties veel energie besparen. Met dat doel is de Energiebespaarcoalitie opgericht: een breed netwerk van partijen, dat met kortetermijnacties alles uit de kast haalt om het energieverbruik in gebouwen te verminderen.
Ook de Aanpak Energiearmoede valt onder deze actielijn, waarbij gemeenten de kwetsbare huishoudens in huur- en koopwoningen op korte termijn helpt om het energieverbruik te verminderen. Om gemeenten te helpen om deze middelen zo effectief mogelijk in te zetten bestaat er de Toolkit Energiearmoede met meer informatie en tips bij het vormgeven van een Energiearmoede aanpak.
Bij elk van deze actielijnen is naast isolatie ook ventilatie van groot belang.
Praatplaat Nationaal Isolatieprogramma
In deze praatplaat staat het Nationaal Isolatieprogramma in grote lijnen uitgelegd. Dit kan je helpen het overzicht te houden bij het uit te voeren beleid. Ook kan het een goed middel zijn om uit te leggen wat het programma inhoudt en informatie over subsidies en leningen. Download de praatplaat hier of klik op de afbeelding om de praatplaat te vergroten.