Het woningmarktbeleid heeft invloed op alle lagen van de bevolking. Op welke manier heeft het beleid invloed op (ver)huurders, kopers, bouwers en professionals? Lees hier de verhalen uit de praktijk.
Het kabinet wil werk maken van hospitaverhuur, maar in de praktijk blijken er nog wel wat obstakels te zijn. Amsterdam is er voortvarend mee aan de slag gegaan om die op te ruimen. De stad gaat het omgevingsplan aanpassen, gedoogt ondertussen het ontbreken van een vergunning en stimuleert haar inwoners om een kamer aan te bieden als hospita.
Vrieheide, Heerlen-Noord. De onlangs gerenoveerde en verduurzaamde modelwoning aan het Unescoplantsoen staat er fier bij. Het is moeilijk voor te stellen dat de woning één van de 51 verpauperde particuliere woningen is die woningcorporaties Weller Wonen en Wonen Limburg onlangs opkochten.
De Mix is niet zomaar een nieuwbouwproject in Utrecht Overvecht. Van de 80 gesloopte sociale huurwoningen komen er 135 terug op andere plekken in de stad. Daarvoor in de plaats zijn er in Overvecht 179 middeldure huurwoningen in aanbouw.
Zeven pilots bewijzen inmiddels dat de nieuwe planningsmethodiek parallel plannen z’n vruchten afwerpt. Nog niet iedereen is overtuigd, maar voor DG Volkshuisvesting en Bouwen Chris Kuijpers is er geen excuus meer: “Geklungel kan echt niet meer.”
De behoefte aan seniorenwoningen in Nederland is enorm. Dat merkt ook Remco Bouter, manager vastgoed bij Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam (SOR). Volgens hem heeft optoppen van seniorenwoningen op korte termijn een enorme potentie: “Zorg- en sociale voorzieningen zijn al aanwezig in de buurt en ouderen kunnen makkelijk doorstromen in hetzelfde gebouw.”
In maart 2024 ondertekenden 11 gemeenten, 2 zorgkantoren en een vertegenwoordiging van zorgorganisaties en woningbouwcorporaties in West-Overijssel de allereerste regionale woonzorgvisie over de huisvesting van ouderen. Welke partijen hadden een rol bij het opstellen van deze regionale woonzorgvisie? Hoe hebben zij dit aangepakt? En welke geleerde lessen zijn er?